Google
 

Wednesday, September 10, 2008

Group Performance August 2008


Da lame ako x online walaupun keje ako skang buat analisis forex guna online...xsempat...so, ini la dia group performance ako tuk bulan 8...bukan senang wo nak maintain performance yang cenggini...sign up lepas target, lebey dr 5 orang join...untuk sales, 20k sebulan insyaallah xda masalah...so, tuk group performance bulan 9, arap ada peningkatan lagi...ako try buat sebaik mungkin tuk smua agent2 under group ako....hm...sesape yg berminat, leh la join bisnes ni...nak lagi direct, trus contact ako, 017-3302351(farid).anak2 buah ako yg ada kat unisel, truskan perniaagan mymode nih...ako paham kesusahan nak rolling modal...so, ako cuba sebaik mungkin tuk xputus modal...k, all the best to mymode agent...

Sunday, August 3, 2008

Target Bulan 8 tuk bisnes mymode

K, bulan 8 ni ako nak lebey agresif sket dlam bisnes mymode ni(mmg agresif pon slama ni), so ada beberapa target yg ako nak capai sepanjang bulan 8 ni dlam mymode.
1st target utama ako, ako nak pastikan sales group ako cecah RM30k(sblum ni pling tinggi RM23k). Jadi, perbezaan 7K tu ako rase xketerlaluan tuk ako capai target tu.
2nd ako target sign up agent bulan 8 ni, paling sikit 10 orang. Stakat ni 5 orang on the way nak masuk(confirm nak masuk), so, target ni pon realistik tuk ako capai(mungkin lebey).
Jadi, tuk sesape yg rerase xtau bisnes apa yg ako buat, leh klik kat sini tuk brief intro(secara simplenye, ako buat bisnes prepaid)...Pendaftaran Rm65 shj seumur hidup, tapi keuntungan xda limit, tau business plan dia, memang leh berjaya

Sunday, July 13, 2008

Alkisah 2 minggu x update blog

Sejak dr 2 minggu lpas, ako xnyempat2 nak online lama2...
2Minggu lpas, ako g NST Sudoku Tournament kat Times Square. Ha...jgan tekejut...sbb ako xmenang pon...hehe...ni 1st time ako join Tournament, gmentar gak la...(klo korang nak tau, register kol 1.30ptg, tapi masa ako dtg kol 9pg, ako dpat no giliran ke-42, semuanye sbb penyertaan terhad tuk 70 org terawal). Puzzle yg dia bg tu 5-star punya puzzle, mmg ako da jangka mesti susah punya, so, ako bjaya me'nyetel'kan puzzle tu dlm masa 9min19saat19detik. kira ok la tu, selama ako doq training dlam buku sudoku, xpernah ako buat bawah 10min. Tapi sejak g tournament tu, ako da berusaha tuk cari cara kurangkan masa nak setelkan puzzle, n wat masa skarang, masa terpantas ako leh buat tuk 5-star puzzle, 6min40saat. Good improvement! Hurm, tlupe lak, pmenang tournament tu leh siapkan puzzle tu dlam masa 3min38saat!!!
Minggu lpas lak, cdangnye nak update la blog ni, lik2 umah, tetiba mak ako ckap esok pihak laki nak dtang merisik adik...HUHUHUH...mmg tegezut ako dibuatnya, mmg ako da tau adik ako ade BF, tapi xda lak dgr cite psal nak dtg mrisik...pelagi, ako balik umah la kmas pe yg patut...patu ade la oder sket laksa dkat mak Azie(gf ako)...ale2,mak dia ajak g pasar borong sama2 nak bli barang...tpaksa la ako ikut...
So, minggu ni relaks sket, leh la ako update blog ni...minggu dpan, rombongan dr pihak laki dtang meminang adik ako...so, nti ako upload r gambar tu dlam frenster ako...
sape nak add frenster ako, silakan...fjrow@yahoo.com

Sunday, June 15, 2008

Kereta oh kereta

Ari tu ako ade terbace 1 artikel, tapi xingat dr mane, dia xplen pjang berjela psal pembaziran tenaga petrol dlam kerete. Kalau kita ingat lik subjek sains mase skolah dulu, TENAGA TIDAK BOLEH DIHAPUSKAN!!!btol atau x?
Jom kita tgok perbezaan antara penggunaan petrol antara kerete ngan motosikal...dengan RM10 petrol, motosikal boleh pergi mungkin 3 atau 4 kali ganda jauh dari kerete...maksudnya, kalau kerete boleh pegi dlam 50km, motosikal mungkin boleh pergi 150km...kenape ek???
Jawapannya...
  • berat kereta biasanya dlam 2000-2500kg, atau lebih, tgokla kereta ape, tapi berat moto xsampai 100kg pon...jadi, tenaga kimia(petrol) tuk daya gerakan bg kerete adalah sgat besar bebanding moto.
  • dengan berat yg besar, kerete mempunyai inersia yg besar utk berhenti. jadi, kalo nak brek mengejut, kerete mungkin perlu jarak dlam 50meter tuk berhenti sepenuhnya, tapi moto cuma dlam 10meter jek tuk buat benda yg sama. jadi, kat sini, daya geseran adalah punca pembaziran petrol.

ni cuma 2 point yg ako ingat. ade bnyak lagi. tapi artikel tu ako pon da lupe dr mane ako dpat. so, bila pikir2 lik, ade bbrape perkara yg ako rase perlu diambil kira kalau nak beli kereta(ni pendapat ako jek) tuk penjimatan minyak:

  • beli kereta yg xbrape brat-ctohnya kereta malaysia sbb ringan. tapi rmai kate, kete malaysia ringan, xstabil kalau bwak laju. kalau kita fikir, brapa laju yg boleh buat kereta malaysia xstabil?130km/sejam?140km/sejam?kat malaysia, nak bwak laju2 pon xguna...had maksimum 110km/sejam jek...jadi pikirkanla...
  • kalo da pkai kete tu, jage la kete bebaik...suspension, brek, alignment n bnyak lagi perlu amik kira. kalo mende2 ni xjage, smua akan buat kete kita bnyak pkai petrol.
  • pengunaan tyar-nampak cam simple, tayar, apela sangat. tapi kalo tayar yg bagus(harga dlam 2-3ratus sebijik), daya geseran kereta dpat dikurangkan, daya cengkaman bila brek lbih bgus, pemanduan lebih lancar dan kendalian lebih mudah.jadi, bila beli tyar yg mahal setahun skali, rasenya lebih bebaloi dr kita membazir isi minyak setiap minggu.

ade bnyak lagi cara nak jimatkan penggunaan petrol kereta. artikel yg ako terbace tu pon ade ckap, kereta masa hadapan mungkin akan guna bahan dr carbon fiber(mahal tu nak buat kerete dr bahan ni) n penggunaan sumber tenaga bukan hnya dr petrol shaja-tenaga boleh jadi dr solar, bateri, gas n mcam2 lagi. brape btol fakta ni, masa je yg akan menentukan...

Sunday, June 8, 2008

Side income

Skarang ni sume barang da naik...awal tahun, beras ngan tepung naik harga...sape yg da berkeluarga tu mesti terase bile shoping barang umah...patu skarang ni plak, minyak da naik harga...hurm...nak buat cane...ikut jela...pemimpin kate kene ubah lifestyle...so, mmg elok la saranan dia tu...tapi nak ubah cane???
So, pada pendapat ako, ni la masa yg sesuai tuk rakyat malaysia tuka lifestlye memasing....caranya???senang aje...xperlu la nak ikat perut sampai makan roti je stiap ari...xperlu la nak tgok wyang sbulan 1x pon kna sekat...jadi, caranya kenela ade side income...
Ape yg ako nak tulis ni, xkesa la side income bisnes ape pon, jgan merompak udah...Jadi bisnes ape yg sesuai buat masa ni...?Dalam ati korang, mesti pikir, nak buat bisnes, mesti kene modal besar...patu nak cari pasaran lagik...nak market barang...nak simpan stok belambak2 yg xtau bile boleh abes...macam2 la yg ako pon xterpikir... So, biar ako perkenalkan 1 bisnes yg bertentangan ngan ape yg ako tulis kat atas tu...
Bisnes Mymode...knapa?
  • Pendaftaran yg murah-RM65 sahaja
  • Modal ikut kemampuan-RM100 pon dah memadai
  • Pasaran-mymode menjalankan bisnes prepaid, lagi senang paham, bisnes topup
  • Stok xperlu simpan, xperlu takut xterjual...majoriti rakyat malaysia pkai hp prepaid
  • Keuntungan-nak untung RM100 seminggu?RM10 seminggu?atau RM100,000 seminggu, semuanya xmustahil...

So, mulakanla lifestyle yg baru...nak masuk alam bisnes kene try yg kecik dulu, jgn trus terjun yg besar2...lagi2 kalo xda ilmu bisnes...bankrap plak nanti...jadi sesape yg berminat nak tuka lifestyle diorg, leh tgok sini tuk maklumat lanjut...kalo nak contact trus pon boley...017-3302351...or nak emel tanya pasal bisnes ni, fjrow@yahoo.com. ikutla memane yg korang senang...

Tuesday, May 20, 2008

Kemahiran Hidup

Umah baru ako hampir siap...tgal sket jek lagi...dlam 2mgu leh r masuk(spatutnya 4ari jek, tapi ako keje, so siapkan mase hjung mgu je r)...leh katekan touch up yg last ako buat sendiri(mengecat, wiring, pasang lampu, tuka paip).

Dlm nak menyiapkan umah ni, ade la bbrape mende yg spatutnya ade dlam tool box kat umah korang...bukan pe, dr korang panggil plumber ke, wireman ke, skali panggil jek mau kene 50ringgit paling koman pon...

So, bende2 basic yg patutnya ade adalah:
  • Test pen n skru driver - guna tuk buka soket/plug/mende2 letrik
  • Spana hidup - guna tuk keje2 plumbing
  • Tangga - guna tuk panjat tpt tinggi, slalunya tuk buat wiring lampu

Ni yg paling basic r...kalo korang da biasa buat ubahsuai umah, mesti tau barang2 lain...n yg penting, kalo ade brang2 ni, pastikan korang tau nak buat, jgn jadi tikus btolkan labu lak...n bahaya kalo korang xda ilmu...lelagi mende letrik...so, watch out...blaja sket2 dr org yg tau, sket2 lelame pandai r...

Monday, May 12, 2008

Sime Darby Industrial - Tractors

Ni da masuk smgu ako praktikal...ako tercampak kat department Technical Services...
Keje2 dia, buat chiller(pst...tuk libry Unisel yg slalu panas tu, agak2 nak tempah chiller, bgtau ako...), gas turbine generator(bunyi gempak, tapi ako xle g site, kene ade lesen CIDB ngan NIOSH) n PNGV(Petronas Natural Gas Vehicle-sesape nak tambah kete memasing ngan natural gas, bgtau ako, jimat wo...tapi kene bratur pjg ngan mat2 teksi la...). Nila keje2 ako spanjang 3bulan praktikal...
Alhamdulillah, ako praktikal ni dpatla elaun rm500 sebulan...
Buat anak2 buah ako kat Unisel tu, slamat masuk sem balik...ade masa nanti ako dtang...

Saturday, April 26, 2008

Bye2 Unisel

Beg, pakaian, nota2, ok cek...sume siap...lg 30min siap sedia btolak...bye2 unisel...ni la hidup seorang perantau(huh...padahal umah dkat rawang jek...30km dr unisel...muahahaha...)anyway...bye2 kpada dunia blaja...nak masuk alam pkerjaan lak...da stabil nti ako target sambung blaja lagi...amik master lak(MBE-master in business of engineering)...tgok r 10thun lagi ke...smgu ni ako nak rehat(huh...tapi mak da bg duty plak...soh cat umah baru beli dkat rawang ni gak...), k xpe...skurang2nya xla doq bodo kat umah jek...pas smgu nak masuk praktikal lak...k, to all students, blaja rerajin...grad la ngan fying colors cam ako+sesambil tu ako pon leh katekan bejaya gak dlam bisnes topup ako ni...tapi stil going to increase my income...